Blog | Connecting Care

333 huisartsen over hoe New Deal werking van hun praktijk bevordert

Geschreven door Jilles Sel | 15-okt-2024 11:07:50

De nood aan een reorganisatie van onze huisartsenpraktijken is hoog, maar de drempel om in de New Deal te stappen is dat ook. Dat is de voornaamste conclusie uit een survey van Connecting Care die 333 huisartsen beantwoordden. We bespreken de resultaten met drie experts van de huisartsenvereniging Domus Medica: expert ICT & eHealth Wil Rijnen, ondervoorzitter Tom Lambrechts – die zelf een huisartsenpraktijk heeft – en New Deal-projectcoördinator Robin Monteny.

Hoe Domus Medica meewerkte aan de New Deal

Tom Lambrechts: “Steeds meer huisartsen lieten verstaan dat ze moeite hadden met het bestaande financieringsmodel. We ijverden al jaren bij het ministerie van Volksgezondheid om dat dus grondig te herbekijken. Toen de bal aan het rollen ging, betrokken we in onze werkgroep met Volksgezondheid ook Jong Domus, het HOP (Haio Overleg Platform) en de huisartsenkringen om het draagvlak bij huisartsen zo groot mogelijk te maken. Een jaar lang voeren we studies uit en hielden we wekelijks overleg. Intens, maar we wisten: het is nu of nooit, we moeten deze kans met beide handen grijpen.”

 

95% van huisartsen stapte (nog) niet in New Deal

Is je praktijk ingeschreven in de New Deal?

Robin Monteny: “We merken inderdaad dat de meeste huisartsen afwachtend zijn. En we begrijpen die angst voor verandering ook helemaal, want je inkomstenbron wijzigen is erg ingrijpend. Op de New Deal-website staat wel een simulatietool om uit te rekenen wat de switch voor jou zou betekenen, maar die geeft niet alle huisartsen het nodige vertrouwen om de overstap te maken.

Tom Lambrechts: “De tool werkt met gemiddeldes van bijvoorbeeld het aantal contacten per patiënt. Ik heb die vervangen door de reële cijfers van mijn praktijk om de berekening zo correct mogelijk te maken. Dat heeft me vijf uur gekost. Ik snap dat sommige huisartsen dat niet zien zitten, maar het gaat wel over het brood op je plank. Dan lijkt het me de moeite wel waard. Al begrijp ik de koudwatervrees: je wil zeker zijn dat je praktijk rendabel blijft.”

Robin Monteny: “We beseffen dat huisartsen het moeilijk vinden om te analyseren wat de simulatie concreet voor hun praktijk zou betekenen. Daarom bieden wij begeleiding aan bij het correct invullen van de tool en het interpreteren van de gegevens.”

Huisarts Patrick Coursier maakte net als Tom een berekening en besloot daarna om in de New Deal te stappen. Hier lees je zijn eerste bevindingen.

 

4 op 5 huisartsen heeft al iemand in ondersteunende rol

Werkt er iemand in de praktijk die een ondersteunende rol opneemt?

Welke ondersteunende functies werken er in je praktijk?


Tom Lambrechts: “In het bestaande prestatiegerichte financieringsmodel lijd je twee keer verlies als je als huisarts ondersteuning in huis haalt: je moet die uit eigen zak betalen en je krijgt geen vergoeding omdat iemand anders de prestatie levert. Het premiesysteem in de New Deal verhelpt dat euvel grotendeels: je krijgt financiële hulp om een ondersteunend profiel in huis te halen.”

“Toch zijn er blijkbaar al heel wat huisartsen die met zo iemand samenwerken. Logisch ook, want de voordelen zijn talrijk. Zo kan een praktijkverpleegkundige met populatiegerichte zorg de zorgkwaliteit van je praktijk verhogen. Denk aan urineonderzoeken om diabetes op te volgen. Door dat soort taken door te geven, kan je mogelijk ook enkele extra patiënten toelaten. Al ligt de focus van de New Deal op kwaliteit, niet op kwantiteit.”

Analyse: alles wat je moeten weten over de New Deal

Wat zijn de doelstellingen van de New Deal? Hoe zit het nieuwe financieringsmodel precies in elkaar? En hoe stap je er als huisarts mee in?

Hier vind je een haarfijne analyse van de New Deal

 

85% van huisartsen wil werkdruk verlichten

Wat zijn de voornaamste redenen om een ondersteunend profiel in dienst te hebben?

Wil Rijnen: “Taken uitbesteden aan een praktijkverpleegkundige levert je als huisarts zeker tijdwinst op en zal je werkdruk verlichten. Maar je moet er wel eerst wat tijd in investeren. Je praktijk reorganiseren, duidelijke afspraken maken met je collega’s, je patiënten op de hoogte brengen … We zijn protocollen aan het ontwikkelen om huisartsen over die drempel heen te helpen, zodat ze ten volle de vruchten kunnen plukken van de New Deal.”

Tom Lambrechts: “Voor ons is het financieringsmodel niet het doel van de New Deal. We zien het vooral als een middel om een mindshift teweeg te brengen in de praktijken. Door samenwerking te faciliteren, kunnen praktijken evolueren en tot oplossingen komen voor andere uitdagingen, zoals de werkdruk van huisartsen. Het financieringsmodel is maar een deel van die oplossing.”

 

3 op 10 huisartsen ziet wel brood in New Deal

Overweeg je door de New Deal om een praktijkverpleegkundige aan te nemen?

Tom Lambrechts: “De eerste reacties van deelnemende huisartsen zijn uitermate positief. We moeten wel de kanttekening maken dat het nog heel vroeg is – de eerste uitbetalingen zijn pas gebeurd – en dat voorlopig alleen early adopters in de New Deal stapten. Zij staan open voor vernieuwing en vertegenwoordigen niet de volledige huisartsenpopulatie. Wel helpt het dat die vroege instappers heel constructief zijn en ons veel feedback geven. Die kunnen wij dan weer doorspelen aan de overheid om het systeem te verfijnen.”

Robin Monteny: “Wie meedoet, beseft ook dat dit nog een proefproject is. We hebben goed nagedacht over de financieringsmix in de New Deal, maar de feedback kan dat zeker nog beïnvloeden. Dat is ook dé reden waarom nu instappen zo interessant is: als New Deal-huisarts bouw je mee aan de gezondheidszorg van morgen.”

Wil je ook meebouwen aan de zorg van morgen met je praktijk?

Je vindt alle informatie én de simulatietool op de New Deal-website.