Van betere samenwerkingen tussen zorgactoren tot de evolutie van reactieve naar proactieve zorg: onze gezondheidszorg is er al met reuzenstappen op vooruitgegaan. Dat speelt in het voordeel van de patiënt: die neemt zijn zorgsituatie steeds meer in eigen handen, onder andere via gezondheidsplatform Helena. Hoe geven we patiënten nog meer controle en bieden we hen de best mogelijke zorgervaring? Vijf professionals geven hun blik op de sector én de toekomst.
5 professionals aan het woord in deze reeks:
Jan De Lepeleire - Emeritus hoogleraar KU Leuven en voorzitter Eerstelijnszone ZORA
Thierry Vermeeren - Managing director OZ Consulting en oprichter Patient Numérique
Bert Vaes - Huisarts en docent KU Leuven, supervisor huisartsenregistratienetwerk Intego
Luk Buyse - Huis- en sportarts, voorzitter Diabetes Liga
Dominique Duhayon - CEO Intersysto en oprichter Masana (software rusthuizen en thuiszorg)
Patiënten zijn steeds vaker digital natives. Ze volgen parameters op via apps, trackers en andere wearables, checken zelf hun medisch dossier en communiceren rechtstreeks met zorgverleners via gezondheidsplatformen zoals Helena.
Zit digitale zorg vandaag in de maturiteitsfase? Thierry Vermeeren, oprichter van de b2b-zorgcommunity Patient Numérique, vindt alvast van wel. “Er is nu een ecosysteem van digitale applicaties die met elkaar communiceren”, vertelt hij. “De medische data van een patiënt zijn altijd en overal beschikbaar, wat die patiënt alleen maar ten goede komt.”
Thierry schetst hoe de evoluties van de afgelopen 15 jaar een serieuze impact hebben op de zorgervaring van de patiënt. “Stel dat je in Charleroi woont en een weekendje naar Koksijde gaat. Word je daar ziek, dan kan je er vandaag de dag met een gerust hart naar de dokter en de apotheker gaan. Want zij hebben via software toegang tot je digitale patiëntendossier, waar ze in een oogopslag al je gegevens terugvinden. Van je medicatie tot je allergieën.”
Volgens Thierry halen we wel pas maximaal voordeel uit technologie als we die volledig op de patiënt blijven afstemmen. “Daarom richtte ik 13 jaar geleden ‘Patient Numérique’ op, waarin we bruggen proberen te bouwen tussen de belangrijkste actoren in de zorg- en de technologiesector. Vandaag maken ongeveer 70 zorginstellingen en 40 technologiebedrijven deel uit van onze community. De aanwezigheid van Corilus is cruciaal, want het is het eerste lid dat oplossingen ontwikkelt over verschillende zorgberoepen heen, gericht op het complete zorgbeeld van de patiënt.”
Een sterke zorgcommunity vormt één hoeksteen van futureproof patiëntgerichte zorg. Sterke software vormt een andere. “Die moet efficiënt en gebruiksvriendelijk zijn, en het werk van zorgprofessionals vereenvoudigen”, vindt Dominique Duhayon.
Als CEO van onder andere Intersysto bouwt Dominique digitale tools voor rusthuizen en thuiszorg. Het doel? Zorgteams helpen met efficiëntere zorg. “De werkdruk in de zorgsector is alleen maar toegenomen”, vertelt hij. “Steeds meer mensen hebben zorg nodig, maar het aantal zorgverleners stijgt niet mee. Dan is het nog belangrijker dat de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste mensen terechtkomt.”
Met slagvaardige software wil Dominique zorgen voor vlottere communicatie tussen zorgprofessionals, patiënten en hun naasten. Dominique: “Het werk van zorgprofessionals vereenvoudigen gaat hand in hand met de levenskwaliteit van patiënten verhogen. Via eHealth krijgen we steeds meer opties om dat te doen. Wij proberen die dan ook optimaal te benutten via onze softwareoplossingen.”
Een veilig, geconnecteerd zorgsysteem, daar wil iedereen naartoe. Waarom blijft het dan toch uitdagend om zo’n systeem in ons land op punt te krijgen? “De wil om een zorglandschap rond die Connecting Care-visie uit te bouwen is er, maar er zijn enkele vertragende factoren”, weet Dominique.
“Eerst en vooral zijn er niet genoeg sterke softwarespelers die kunnen wegen op het beleid en performante software kunnen ontwikkelen. Daarnaast is er natuurlijk het financiële aspect. De overheid moet voldoende middelen beschikbaar stellen om digitale zorgoplossingen te ontwikkelen. Beide factoren beïnvloeden elkaar ook.”
Zorgprofessionals blijven alvast overtuigd van zo’n volledig geconnecteerd zorgsysteem. Ook hoogleraar Jan De Lepeleire. “We zijn er nog niet, maar de basis van de oplossing is wel duidelijk: een gecentraliseerd platform dat draait op gestandaardiseerde data, zoals een chassis waarop je verschillende onderdelen bevestigt.”
Ook huisarts en docent Bert Vaes gelooft daarin. Bert: “We moeten nog verder richting proactieve, datagedreven zorg. Want met een bredere basis aan gegevens zullen we efficiënter kunnen werken.”
Ondanks de vertragende factoren zien onze zorgprofessionals de toekomst wel rooskleurig. Jan: “Zelfs met een staatsstructuur die voor de nodige uitdagingen zorgt, blijven softwarespelers aan de kar trekken. Dat stemt me erg positief voor de toekomst.”
Ook huisarts Luk Buyse ziet in de steeds grotere rol van softwarespelers in de zorg een positieve evolutie. “Bij nieuwe initiatieven moeten we softwareontwikkelaars zoveel mogelijk meenemen in het overleg. Zij hebben de kennis en de middelen om vernieuwende ideeën in de praktijk om te zetten.”
Medische software en gezondheidsplatformen worden steeds beter. Volbrengen we daarmee onze taak? Dominique Duhayon vindt van niet. “We moeten blijven evangeliseren bij zorgprofessionals en overheden. En we moeten ecosystemen blijven creëren om de ontwikkeling van software in de zorg te stimuleren, in het belang van de patiënt.”
“Het is in elk geval cruciaal dat we digitalisering maximaal benutten om ons zorgsysteem te redden. Er gaan niet plots duizenden extra zorgprofessionals opduiken om het stijgende aantal zieken en ouderen op te vangen. Meer zorginstellingen bouwen heeft geen zin, want er is niet genoeg personeel. Efficiëntere zorg is the way to go.”
Jan, Thierry, Bert, Luk en Dominique raakten maar niet uitgepraat over de zorgsector.
Check ook hun bevindingen over proactieve zorg, of ontdek hoe samenwerking de zorgsector beter maakt.
Duik je graag wat dieper in de materie? Lees dan zeker ons ebook.