Huisarts Charlotte: “De multidisciplinaire praktijk werkt voor mij het best.”
In onze podcastreeks 'Stemmen tot zorgen' praten we elke maand met een zorgprofessional over digitalisering in zijn of haar job. In de eerste aflevering duiken we met Charlotte Goemaere in de huisartsenzorg. Wat zijn de takeaways van het gesprek? Deel 1: werken als huisarts in een multidisciplinaire praktijk.

Over ‘Stemmen tot zorgen’
‘Stemmen tot zorgen’ is dé podcastreeks over de digitalisering van de Belgische zorg. In elke aflevering praat onze host Sooike Stoops met een zorgexpert over een specifiek topic binnen domeinen zoals digitale samenwerking, dataveiligheid en AI-technologie.
We starten de audiopodcastreeks met huisarts Charlotte Goemaere en zoeken naar een antwoord op 1 centrale vraag: kan digitalisering ons zorglandschap redden?
Abonneer je hieronder op ‘Stemmen tot zorgen’ via je favoriete podcastkanaal
Onze host Sooike Stoops legt 3 geluidsfragmenten uit een recent rondetafelgesprek van Connecting Care met vier zorgexperts voor aan huisarts Charlotte Goemare.
Deel 1 lees je in dit artikel. Lees zeker ook:
- Deel 2 - Kan de doorstroming van patiëntdata efficiënter?
- Deel 3 - Kunnen innovatieve tools het diagnosticeren makkelijker maken?
Geluidsfragment 1 - Kan digitalisering het dreigende huisartsen tekort oplossen?
In het rondetafelgesprek antwoordde zorgexpert Tom Claes er zo op:
“Digitalisering is zeker een stuk van de oplossing, maar ook de mentaliteit van de instromers, de nieuwe artsen, die is anders dan de generatie van de babyboom-artsen. De gen Z die er aankomt, die gaan op een andere manier gaan werken. Die gaan slimmer gaan werken, maar minder hard gaan werken. Maar die gaan zich anders gaan organiseren. Die gaan zich organiseren met digitale tools. Om bijvoorbeeld sneller radiografiebeelden te interpreteren. Om sneller een bloedwaarde te interpreteren. Om sneller ze door te verwijzen. In teams te gaan samenwerken. Zaken uitbesteden.”
Multidisciplinaire praktijk = gedroomde werkplek voor GenZ'ers
Sooike: “De dreiging van het huisartsen tekort is effectief reëel want binnen dit en zeven jaar gaat in België een kleine 40% van de huisartsen met pensioen. Dat is een hele generatie huisartsen die op pensioen gaan en dat zijn vaker ook wel artsen die nog van morgens vroeg tot s'avonds laat werken. Terwijl Gen Z, de generatie huisartsen die opkomst is, minder hard zou willen werken. Die willen meer die work-life balance. Volg je dat en zie je je dat ook in de praktijk?”
Charlotte: “Ja, in onze podcast 'Komt een arts bij de dokter' hebben we die work-balance ook eens onder de loep genomen. Het is iets heel individueels en iets dat ook niet per se typisch voor generaties is. Het kan echt over de generaties voorkomen. Maar tegelijkertijd, wat Tom Claes in het rond de tafelgesprek heeft gezegd, dat de jonge generatie huisartsen zich anders gaan organiseren, dat maakt mij eigenlijk ook wel wat trots.
Want de verrijzing gaat inderdaad veel groter worden en de zorgvraag gaat toenemen. Bovendien moeten we het de komende jaren met minder huisartsen doen. En dan is het nodig om het op een andere manier aan te pakken. Als ik dan denk van herorganisatie en delegatie, dat is in onze praktijk zeker ook al aan bod, zeker sinds de komst van onze praktijkverpleegkundigen.
Wij werken in een multidisciplinair team: vier huisartsen en een verpleegkundige. Dat is het huisartsendeel. Daarnaast werken we ook samen met kinesisten, psychologen, een diëtist, een osteopaat. Dat is veel en soms complex maar het biedt ook wel voordeel voor ons en voor onze patiënten. Als zorgverlener kunnen we sneller op de bal spelen, sneller overleggen. En patiënten voelen zich ook wel goed dat ze alle zorg in één huis kunnen krijgen, als ze dat willen.”
Sooike: “Jij kan goed vergelijken want je hebt nog gewerkt als soloarts. Dus helemaal alleen, zonder ook een verpleegkundige of zonder extra ondersteuning.”
Charlotte: “Dat was wel pittig ja. De multidisciplinaire praktijk werkt voor mij het best, maar dat is iets wat de artsen individueel moeten beslissen. Ik voel me wel veel meer gedragen en ondersteund binnen dat multidisciplinair team."
Sooike: “En je zei daarnet dat het je ook trots maakt omdat jullie je efficiënter organiseren dan vermoed ik. Waar ligt die efficiëntie dan in?”
Charlotte: “Ik denk bijvoorbeeld aan chronische huisbezoeken bij oudere patiënten. Anders gebeurt dat klassiek zo één keer per maand, misschien om de zes weken. Nu kunnen mijn verpleegkundige en ik elkaar aflossen. Dat hoeft niet elke keer heel medisch te zijn, dat is ook vaak een sociaal praatje. En onze verpleegkundige kan dan ook screenen of er eventueel iets aan de hand is en dat ik toch eens extra moet gaan. Maar zo kunnen we het werk al wat verdelen bijvoorbeeld. Dat is die delegatie.”
Sooike: “Kan het medisch dossier daar ook een rol in spelen?”
Charlotte: “Ja, binnen de samenwerking van onze praktijk sowieso. Als een patiënt bij mij komt en we plannen een uitstrijkje in, dan kan ik dat in de planning van ons medisch dossier zetten. Komt deze patiënt de volgende keer bij een andere arts of bij onze verpleegkundige, dan zien zij dat ook in de planning staan en kunnen zij dat opnemen. Of wanneer een patiënt naar onze verpleegkundige gaat en die ziet dat er een booster voor tetanus moet gegeven worden, kan zij daar ook zo op inspelen. Dus die planning tool in ons medisch dossier vind ik daarin heel handig, dat we als volledige huisartsenpraktijk hetzelfde beleid kunnen uitoefenen.”
Sooike: “Gaat dit ook vlot met de andere zorgverleners binnen de praktijk? Hoe geven jullie dan zaken door?”
Charlotte: “Daar zijn we wel nog wat zoekende in. Nu gebeurt dat vooral informeel, als we elkaar zien aan het koffiemachine of overleggen we eens vijf minuten over een patiënt. Maar ik denk dat er daar bij het medisch dossier of bij digitalisering ook wel nog oplossingen liggen."
Sooike: “En hebben jullie dan allemaal dezelfde software die jullie gebruiken of liggen daar verschillen in?”
Charlotte: “Nee, en daarom is het momenteel ook wel wat moeilijk. Mochten we allemaal dezelfde software gebruiken, dan zouden we meer tools hebben om meer te digitaliseren, meer samen te werken en zaken met elkaar te delen. We zijn nog een startende multidisciplinaire praktijk, dus elke discipline werkt momenteel met de tools die ze zelf al voorhanden hadden.
Ik denk dat dat wel iets is voor de toekomst om naar een gezamenlijke platform gaan. Het zou bijvoorbeeld relevant kunnen zijn als we iemand naar onze kinesist sturen en dat wij ook ons klinisch onderzoek of onze anamnese toevoegen.”
“We moeten zoveel mogelijk werk verdelen en data delen om onze zorg te verdiepen.”

Charlotte Goemare
Huisarts
Multidisciplinaire samenwerking: de sleutel tot succes
De complexe aard van hedendaagse gezondheidszorg vereist een geïntegreerde aanpak waarbij verschillende disciplines samenwerken. Multidisciplinaire teams in huisartsenpraktijken, bestaande uit artsen, verpleegkundigen, therapeuten en andere zorgverleners, zorgen voor een completere en beter gecoördineerde zorgverlening. Digitalisering speelt hierbij een cruciale rol door samenwerking en communicatie te vergemakkelijken.
Door digitale tools te gebruiken, kunnen multidisciplinaire teams effectiever samenwerken. Bijvoorbeeld, een gedeeld EMD stelt alle teamleden in staat om actuele informatie te delen en te bekijken, waardoor dubbel werk wordt verminderd en de zorgkwaliteit wordt verbeterd. Dit leidt tot snellere besluitvorming en een meer gestroomlijnde zorgervaring voor patiënten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Misschien vind je dit ook leuk
Deze gerelateerde verhalen

Huisarts Charlotte: “Het zou zo veel beter zijn indien we op één platform samenwerken.”

Huisarts Charlotte: “Ik denk dat we artsen nooit volledig kunnen vervangen door AI.”
